Mangfold og konkurranse

Sammensetningen av selskaper på sokkelen har utviklet seg i takt med modning av sokkelen, endrede rammevilkår og markedsforhold. Det er viktig at aktørbildet reflekterer de utfordringene og mulighetene som til enhver tid finnes for å sikre effektiv utforsking, utbygging av funn og ressursutnyttelse på felt i drift.
Sammensetningen av selskaper på sokkelen har utviklet seg i takt med modning av sokkelen, endrede rammevilkår og markedsforhold. Det er viktig at aktørbildet reflekterer de utfordringene og mulighetene som til enhver tid finnes for å sikre effektiv utforsking, utbygging av funn og ressursutnyttelse på felt i drift.

Et overordnet mål for petroleumspolitikken er å legge til rette for effektiv og lønnsom utnyttelse av olje- og gassressursene i et langsiktig perspektiv. Sterk konkurranse og et mangfold av aktører i alle ledd av verdikjeden er viktig for god ressursutnyttelse og å sikre tilstrekkelig interesse for de mulighetene som finnes på sokkelen.

Utvinningstillatelser (lisenser) blir vanligvis tildelt en gruppe av selskaper med en operatør i spissen. Gjennom samarbeidet i utvinningstillatelsen vil de ulike selskapene etterse og utfordre operatørens vurderinger slik at best mulige beslutninger tas, og samtidig de mindre erfarne selskapene gis anledning til å bygge mer kunnskap.

I perioden etter år 2000 var det en betydelig økning i både antall aktører og bredden av ulike aktører på norsk sokkel, hvor den største veksten var mindre selskaper, primært med fokus på leting. Før dette var sokkelen dominert av noen få aktører, hovedsakelig store norske eller større internasjonale selskaper. I takt med at områdene på sokkelen har modnet og utfordringene har endret seg, har det vært naturlig og ønskelig at aktørbildet har blitt justert for å sikre effektiv utforsking, utbygging av funn og ressursutnyttelse på felt i drift. De siste årene har det vært en rekke konsolideringer i bransjen, og i dag er aktørbildet langt mer konsentrert enn for kun noen få år siden.

Mange små og mellomstore selskap har slått seg sammen og styrket sin posisjon. Samtidig har flere store internasjonale selskap solgt seg ut fra norsk sokkel. Dette har medført at de mellomstore selskapene er blitt en stadig viktigere kraft for videreutviklingen av sokkelen.

De siste årene har det vært en rekke konsolideringer i bransjen, og i dag er aktørbildet langt mer konsentrert enn for kun noen få år siden.

Særlig tre justeringer i rammebetingelsene har vært viktige for å stimulere konkurransen og øke selskapsmangfoldet på sokkelen:

  1. Prekvalifiseringsordningen ble etablert for å gi selskaper et tilbud om evaluering av deres egnethet for deltakelse på norsk kontinentalsokkel før de eventuelt bruker ressurser på å vurdere konkrete forretningsmuligheter. Interessen for prekvalifisering har vært stor siden ordningen ble innført, og det er fortsatt et jevnt tilsig av selskap som ønsker å gjennomgå en slik forhåndsvurdering.
  2. TFO-ordningen, sammen med justeringer i utformingen av arbeidsprogrammer, gir selskapene muligheter til jevn tilgang til leteareal og sikrer at det drives aktiv leting. Ordningen legger på denne måten også til rette for effektiv bruk av ressursene i oljeselskapene og sikrer at areal som tidligere er levert tilbake av andre selskaper blir tilgjengelig for selskaper med nye ideer. Dermed vil også tidligere tildelt areal være gjenstand for nye vurderinger.
  3. Leterefusjonsordningen ble innført for å sikre skattemessig likebehandling av letekostnader for selskaper i og utenfor skatteposisjon og dermed redusere inngangsbarrierer for nye aktører og legge til rette for lønnsom leting. Dette førte til en stor vekst i små aktører på sokkelen. Med de nye kontantstrømbaserte reglene i petroleumsskatteloven, gjeldende fra inntektsåret 2022, ble leterefusjonsordningen avskaffet, men selskapene får fortsatt refundert en stor del av årlige underskudd i særskatteregimet (71,8 pst.).
Bilde av Ekofisk Sør
Bilde fra Ekofisk, hvor ConocoPhillips er operatør (foto: ED).

Selskapene som kom inn siden 2006 har bidratt til en rekke funn på norsk sokkel. Flere av disse selskapene har også tatt steget fra letevirksomhet inn i utbyggings- og driftsfasen. Det kreves større og andre ressurser for selskaper som skal bygge ut felt enn hva som forutsettes av et selskap som kun er aktivt innenfor letevirksomhet.

Ved årsskiftet 2024/2025 var det 25 aktive lete- og produksjonsselskaper på norsk sokkel, hvorav 17 operatører. Dette er langt færre enn for noen år tilbake, og skyldes blant annet konsolidering blant selskapene, endrete strategiske forutsetninger og økende modenhet. Selv om enkelte selskaper har valgt å søke seg helt eller delvis bort fra norsk sokkel, så har andre samtidig forsterket aktiviteten.

Høykontrastmodus

Antall aktører på norsk sokkel fordelt på størrelse, 2000-2023

Ingen andre aktører har den bredde i kompetanse og kunnskap om norsk sokkel enn Equinor (tidligere Statoil). Selskapet har også en nøkkelrolle som operatør for mange av de store, gamle feltene på norsk sokkel. At selskapet fortsetter en aktiv, effektiv og langsiktig innsats på norsk sokkel er svært viktig for videre verdiskaping på sokkelen.

Oppdatert: 09.01.2025